Recent Comments

  House news

  Related Posts (YARPP)

  Iets over Chili

  Alles was goed voorbereid. Oranje vlaggetjes in mijn huiskamer, het bier stond koud en de kaassoufflés in de frituur. Vol passie zaten mijn vrienden en ik opgewonden tegen de televisie te schreeuwen onder de wedstrijd Nederland – Chili. En midden in een spannende actie denk ik ineens: ‘hoe zit dat eigenlijk met Chili?’ Ik besloot de vraag hardop te stellen, maar andere antwoorden dan de prestaties van de voetballers en de polo van de coach kreeg ik niet. Niet het goede moment.

  Ik was namelijk nieuwsgierig naar de geschiedenis van dat gekke langwerpige land. Ik heb het later eens opgezocht: In vroeger tijden werd het land bewoond door Mapuche indianen, die heel lang dapper weerstand tegen de Spanjaarden bleven bieden. Begin 19e eeuw werd Chili een onafhankelijk land. In 1970 werd er een socialistische regering gekozen, die drie jaar daarop bruut werd afgezet in een staatsgreep van generaal Pinochet. In deze regering werden de rijken gematst en duizenden tegenstanders verdwenen mysterieus. In 1990 werd er een referendum uitgeschreven en werd er gekozen voor democratie. Pinochet maakte hem en de zijnen juridisch immuun en maakte de weg vrij voor democratie. En op dit moment heeft Chili weer een socialistische (vrouwelijke) president.

  Oh, en chili con carne verwijst naar chili-peper met vlees. Niet naar Chili met vlees. Dat was voor de Hollandse leeuw.

  10505627_809880985703170_1189953660111584582_n

  (Visited 29 times, 1 visits today)

  Leave a Reply

  You can use these HTML tags

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>