• asiathemes[at]gmail[dot]com
  • (2)245 23 68

Grote kunst en kleine kunst

Veeti      0

Grote kunst en kleine kunst

Wat is Grote kunst, Kunst met een grote K? De laatste jaren krijg ik vaak het idee dat men het woord ‘groot’ hierin veel te letterlijk neemt. Een simpel idee, maar uitgevoerd in megaformaat, wordt al snel grote kunst genoemd. Terwijl het vaak eigenlijk alleen maar om design gaat, vormgeving, en niet om kunst. Kijk je bijvoorbeeld op de site van Inhabitat, een site over alles wat nieuw, baanbrekend en innovatief is, dan zie je dat ze onder het kopje ‘kunst’ bijna alleen maar megagrote projecten hebben staan. Een politiek activist van wereldformaat, die ik enorm bewonder om zijn moed en die vooral bekend staat als kunstenaar, is Ai Weiwei. Ook hij is bekend geworden vanwege zijn grote kunstprojecten, zoals een zaal vol leggen met steentjes die allemaal met de hand beschilderd zijn (door zijn assistenten uiteraard) als zonnebloempitten (zie foto).

ai weiwei

Ai Weiwei en zijn zonnebloempitsteentjes

Voor kunst met een grote K kun je waarschijnlijk toch beter terecht in de grote musea dan op het net. In Nederland hebben we er daar veel van, maar als je verder wilt kijken zal een stedentripje naar Parijs, Madrid, St Petersburg of Londen ook een goed idee zijn.

Hermitage St Petersburg

Hermitage St Petersburg

Maar dichterbij huis is er ook kunst te vinden, ¬†en je kunt het ook in huis halen. Dat hoeft niet per se zo duur te zijn als veel design winkels je willen doen geloven. Want er zijn tegenwoordig een heleboel peer-to-peer websites waar mensen die zelf dingen maken, van kunst tot knutsel- en timmerwerk, direct aan jou kunnen verkopen. Dit scheelt aardig in de prijs. Ken je bijvoorbeeld Etsy al? Ook op DaWanda en Ezebee kun je veel mooie dingen vinden. En misschien zelfs wel Grote Kunst! Wie er oog voor heeft…

 

(Visited 188 times, 1 visits today)

Leave a Reply