Recent Comments

  House news

  Related Posts (YARPP)

  Alles over kunstfilosofie

  Wat is kunst? En wat niet? Moet kunst mooi zijn of niet? Is kunst puur vermaak of moet het een boodschap hebben? Het zijn vragen die naar mijn ervaring voor verhitte discussies op feestjes of in de kroeg kunnen zorgen. Het zijn ook vragen waar al eeuwen lang menig kunstfilosoof zich het hoofd over breekt. Kunstfilosofie is een stroming binnen de filosofie. Je kunt heel simpel en algemeen zeggen dat kunstfilosofie ‘het nadenken over kunst’ is. Nou wil dat ook weer niet zeggen dat iedereen die over kunst nadenkt meteen een kunstfilosoof is, daar komt wel wat meer bij kijken. Maar de vraag ‘wat is kunst’ blijft een favoriet onderwerp voor discussie, ook bij niet-filosofen. Wat ik zelf het interessantste vind van kunst, is het veranderlijke. Het kunstwerk is vaak een weergave van de tijd waarin de kunstenaar leeft en zijn levensomstandigheden. Wij leven in een tijd van internet, beeldschermen en videogames. Dus het verbaasde me niet dat er laatst een tentoonstelling heeft plaatsgevonden van videogames door Alle Jong. Deze jonge kunstenaar (1988), had zijn idee voor een dergelijke expositie eerst voorgelegd aan de directie van het Groninger Museum, maar die vond het niks. Echter, de Academie Minerva vond het wél een goed idee en Alle Jong mocht zijn tentoonstelling er twee weken opzetten. Het initiatief laat goed zien dat er tegenwoordig een groeiend aantal kunstenaars is dat zich bezig houdt met de kunst van videogames en virtual reality. En het zou me niet verbazen als kunst filosofen zich al lang en breed op dit onderwerp hebben gestort. Want games zijn ook kunst vind ik. Wat vind jij?

  (Visited 46 times, 1 visits today)

  Leave a Reply

  You can use these HTML tags

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>